Συλλογή Timelapse

Καλως ήρθατε στην ενότητα Timelapse! Το Timelapse είναι μια ειδική φωτογραφική τεχνική, κατά την οποία η φωτογραφική μηχανή βρίσκεται σε ένα τρίποδο για μια ακολουθία φωτογραφιών του ίδιου θέματος, για μια χρονική περίοδο. Φωτογραφίζει κάθε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός εικόνων. Όταν οι φωτογραφίες αυτές ενωθούν, η μία μετά την άλλη, δημιουργείται ένα βίντεο. Ένα βίντεο προβάλει περίπου 25-30 εικόνες το δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι στο βίντεο που δημιουργείται, η ακολουθία των εικόνων προβάλονται σε μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι αν ξοδέψαμε μια ώρα ή δύο, για τη φωτογράφιση του σύνολου των εικόνων, αυτές προβάλλονται σε μερικά δευτερόλεπτα βίντεο, σαν ένα «γρήγορο παίξιμο» του πραγματικού χρόνου. Δείτε το δείγμα του νέου μου Project (σε Timelapse) «Πολιτιστικό Κέντρο της Αθήνας» παρακάτω, για να καταλάβετε την λογική.

Αυτή η τεχνική είναι πολύ χρήσιμη για την καταγραφή της ανάπτυξης ενός λουλουδιού, της κίνησης των νεφών στον ουρανό, το λιώσιμο από παγάκια, και γενικά για φαινόμενα που θέλουν χρόνο για να ολοκληρωθούν. Για αυτό το σκοπό η τεχνική αυτή του Timelapse χρησιμοποιείται πολύ στην επιστήμη, για την οπτική καταγραφή χρονοβόρων πειραμάτων.

Για την επίτευξη της τεχνικής είναι απαραίτητο η φωτογραφική μηχανή να έχει τη δυνατότητα να βγάζει φωτογραφίες προγραμματισμένα, στον χρόνο που ορίζουμε εμείς, ή χρειάζεται εξωτερική συσκευή (ιντερβαλόμετρο) που αναγκάζει την μηχανή να κάνει την ίδια δουλειά. Σε κάποιο επόμενο άρθρο θα εξηγήσω τους υπολογισμούς που πρέπει να κάνετε για να πάρετε ένα βίντεο με την τεχνική αυτή!

Τα παρακάτω videos είναι από διάφορα projects και ταξίδια!

Minister Abbey in London from Mike Dedes on Vimeo.

Athens Acropolis Greece Timelaps from Mike Dedes on Vimeo.

Tower Bridge in London from Mike Dedes on Vimeo.

Acropolis From Filopappou from Mike Dedes on Vimeo.

Τήξη πάγου (Ice melting) from Mike Dedes on Vimeo.

Δικαιώματα Χρήσης

Όλα τα βίντεο στην ενότητα timelapse υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα κατεβάσετε και χρησιμοποιήσετε τα βίντεο για οποιαδήποτε χρήση. Μπορείτε να κάνετε «κοινοποίηση» της σελίδας, όπως είναι, αλλά όχι να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βίντεο.

Όταν το project ολοκληρωθεί τα δικαιώματα χρήσης θα αλλάξουν. Στην παρούσα φάση το project είναι ακόμα σε εξέλιξη!

 

Άδεια Creative Commons
Τα έργα αυτής της σελίδας χορηγούνται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές